Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI: 730-009-389
Zakładki

Dieta zdrowych oczu cz. 2

Dieta zdrowych oczu cz. 2

Dieta zdrowych oczu cz. 2

Zagłębiając się dalej w tematykę odżywiania dochodzimy do dalszej listy mikroelementów, które powinniśmy przyjmować jeśli chcemy zadbać o zdrowie naszych oczu.

Kolejna na liście znalazła się witamina E. Jest to jeden z najsilniejszych, występujących w naturze antyoksydantów. Powoduje ona zwiększenie zdolności naszego organizmu do przyjmowania wcześniej już wymienionej witaminy A. Ponadto witamina E chroni nasze ciało przed utlenianiem się wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co pomaga w zachowaniu szczelności błon komórkowych. Ponieważ jej niedobór przyspiesza proces starzeni się jest ona często zwana witaminą młodości.
Doskonałym źródłem witaminy E są: migdały, margaryna, jaja, orzechy, dzika róża, kwiaty lipy, algi oraz oleje roślinne. Podobnie jak wiele witamin również witamina E nie jest odporna na wysokie temperatury. Podobnie również jak witamina A jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Dziennie powinniśmy spożywać od 8 do 13 mg.

Kolejnymi składnikami, na które musimy zwrócić uwagę są antocyjany. Gwoli ścisłości, antocyjany są to barwniki, które odpowiedzialne są za kolor roślin. Należą one do grupy flawonoidów, które są sławne ze swoich przeciwutleniających właściwości. Powodują one lepsze ukrwienie i odżywiają nasze oczy. Dodatkowo wspomagają produkcje substancji odpowiedzialnych za lepsze widzenie przy słabym oświetleniu. Stwierdzono też, że mogą działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, co może pomóc w prewencji przeciw infekcjom oka.
Można je spotkać w owocach i warzywach o fioletowym i czerwonym zabarwieniu, np. w jagodach, porzeczkach, truskawkach, czerwonej kapuście, śliwkach, czarnym bzie, winogronach, żurawinie i aronii. Jedną z historii dotyczących tego składnika jest wzmianka o tym, że w czasach II wojny światowej brytyjscy piloci wojskowi przed lotem spożywali dżem jagodowy w celu poprawienia ostrości widzenia.

Luteina również jest jednym ze składników, który może wspomóc naszą dietę dla oczu. Wbrew obiegowej opinii luteina nie odpowiada tylko za dobrą pamięć, jej właściwości lecznicze również dosięgają ośrodka wzroku. Luteina w gałce ocznej spełnia rolę żółtego filtra, wiąże ona wolne rodniki i absorbuje promienie elektromagnetyczne.
Ostatnie badania wykazały, że dawka nie mniejsza niż 6 mg na dzień może realnie zmniejszyć występowanie plamki żółtej w oku. Najbogatsze w luteinę są takie produkty jak szpinak, kapusta włoska, kiełki, groszek, brokuł i seler naciowy. Odpowiednie ilości przyjmowanej luteiny mogą również skutecznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaćmy.

Stay tuned, już po weekendzie ostatnia część serii o diecie pomagającej zachować dobrą jakość widzenia i zdrowie naszych oczu.