Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI: 730-009-389
Zakładki

Dieta zdrowych oczu cz. 3

Dieta zdrowych oczu cz. 3

Dieta zdrowych oczu cz. 3

To już ostatnia część cyklu o diecie zdrowych oczu. Poznamy tutaj ostatnią grupę mikroelementów, których spożywanie może znacznie poprawić jakość naszego wzroku i uchronić nas od chorób.

Cynk jest składnikiem od dawna znanym jako cenny sprzymierzeniec w walce z pogarszającym się wzrokiem. Szczególnie przydatny jest gdy mowa o utracie ostrości związanej z naszym wiekiem. Cynk powinien być regularnie uzupełniany ponieważ dużo tego pierwiastka znajduje się w oku, dokładniej w siatkówce. Jego niedobór może skutkować krótkowzrocznością. Problemy z niedoborem cynku mogą mieć osoby spożywające dużo słodyczy, młode kobiety, osoby odchudzające się (szczególnie dietami niskokalorycznymi), kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne. Ponieważ dużym dostawcą cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego to narażeni są również weganie.
Dietetycy i lekarze zalecają spożywać ok 15 mg na dobę. Warto zatem zaopatrzyć się w ostrygi, pestki dyni, słonecznika, grzyby, ryby, drożdże piwne, drób, jaja i pełnoziarniste pieczywo. Zaleca się przyjmowanie sporej dawki cynku rano, na czczo. Będzie się on lepiej wchłaniał.

Ważną rolę w ochronie naszego wzroku odgrywają także witaminy z gruby B. W zasadzie to powinniśmy tutaj wymienić 3 podstawowe, które w największym stopniu mają wpływ na oczy. Są to: witamina B1 (tiamina), która poprawia siłę wzroku; witamina B2 (ryboflawina), która chroni przed światłowstrętem oraz witamina B6(pirodoksyna), która odpręża oczy. Witaminy z grupy B można spotkać przede wszystkim w kaszach: jęczmiennej i gryczanej, podrobach, mięsie, ciemnym, pełnoziarnistym chlebie (nie karmelizowanym), migdałach, orzechach i nasionach, jajach, kalafiorze, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli oraz grochu. Tutaj, tak jak w przypadku cynku również należy wiedzieć, że spożywanie słodyczy zwiększa zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy z grupy B. To samo tyczy się węglowodanów pochodzących z makaronu czy białego pieczywa.

Podsumowując wszystkie artykuły dotyczące diety, która ma nam zagwarantować zdrowsze oczy można stwierdzić, że dość dużo produktów może mieć zbawienny wpływ na nasze widzenie. Układając sobie plan żywieniowy zwrócić uwagę na dołączanie takich rzeczy jak ciemny naturalny chleb, warzywa strączkowe, owoce, warzywa kapustne, orzechy i nasiona oraz ryby. Najlepszą kuchnią dla naszych oczu jest kuchnia śródziemnomorska, więc mogą Państwo czerpać z niej garściami. Z drugiej strony, żeby jak najdłużej zachować ostry wzrok powinniśmy się wystrzegać spożywania słodyczy, białego pieczywa czy niełuskanego ryżu. Mają one działanie szkodliwe, mogą zwiększać ryzyko pojawienia się plamki żółtej, obniżają poziom ważnych witamin i mikroelementów.

Krótko mówiąc, należy jeść zdrowo i różnorodnie. Warto pomyśleć o tym już teraz, w końcu wiele nas to nie kosztuje, a może nam zaoszczędzić wielu wizyt u okulistów.