Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI: 730-009-389
Zakładki

Dieta zdrowych oczu cz. 1

Dieta zdrowych oczu cz. 1

Dieta zdrowych oczu cz. 1

Nie od dzisiaj wiadomo, że zbilansowana dieta i dobre odżywianie mogą być podwaliną do długowieczności i niezmąconego zdrowia. Jednakże dieta oprócz walorów ogólnozdrowotnych może być ukierunkowana na dany narząd lub daną chorobę, którą chcemy wyleczyć, zaleczyć lub zapobiec. Do tego potrzeba już większej wiedzy z zakresu dietetyki. Ma to zastosowanie również w kwestii zdrowia naszych oczu. W pierwszej części postaramy się omówić część zagadnień związanych z prawidłowym odżywianiem, które pomoże dbać o wzrok.

Przede wszystkim na swój talerz powinny patrzeć osoby, które mogą być narażone na różne czynniki powodujące lub pogłębiające wady wzroku. W szczególności pracownicy biurowi, kierowcy czy osoby narażone na promieniowanie słoneczne. Na ich talerzach powinien być bogaty w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) oraz antocyjany, luteinę i cynk. Warto również pamiętać o witaminie B.

Najpopularniejszym elementem kojarzącym się z oczami bezwzględnie jest witamina A. Witamina A zwiększa produkcję śluzu, który pokrywa i nawilża oczy. Podejrzewa się, że to właśnie jej brak jest powodem problemów z kurzą ślepotą, czyli złym widzeniem po zmroku. W skrajnych przypadkach długotrwały i głęboki niedobór witaminy A może skończyć się utratą wzroku. Jednakże są to skrajności. Układając dietę warto wiedzieć, że ta witamina występuje również pod innymi nazwami jak choćby retinol, beta-karotem i prowitamina A.
Głównym źródłem witaminy A dla nas powinny być takie produkty jak: masło, jaja, mleko, podroby, sery, mięsa, tłuste ryby. Nie można zapomnieć także o warzywach, witaminę A dostarczą nam: pomidory, marchewki, papryki, szpinak, mango, melon, morele oraz brzoskwinie. Dzienna dawka powinna wynosić co najmniej 700 mikrogramów. Daje nam to na przykład 50g surowej marchewki. Warto mieć na uwadze, że witamina łatwiej przyswaja się z tłuszczami, więc taką sałatkę warto wzbogacić o kilka kropel oliwy.

Drugim popularnym przeciwutleniaczem jest witamina C. Badania dowodzą, że kobiety przyjmujące regularnie witaminę C wykazywały 64% mniejsze ryzyko zachorowania na zaćmę niż kobiety, które tej witaminy nie przyjmowały.
Witaminę C możemy pozyskać z natki pietruszki, szczypiorku, truskawek, czarnych porzeczek, pigwy, aronii, cytrusów, brokułów, brukselki, kapusty i pomidorów. Warto wiedzieć, że witamina C nie jest odporna na wysokie temperatury, dlatego owoce i warzywa trzeba jeść możliwie jak najświeższe. Dzienna dawka witaminy C nie powinna być niższa niż 50 mg. Optymalnie jest jednak znacznie przekraczać ten próg, szczególnie, że zapotrzebownie wzrasta wraz ze wzrostem stresu, wysiłku fizycznego, wiekiem oraz u palaczy i kobiet w ciąży. Jeśli będziemy dziennie przyjmować 100-150 mg witaminy C to źle na tym nie wyjdziemy.