Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI: 730-009-389
Zakładki

Co jeść aby nasze oczy lepiej widziały?

Co jeść aby nasze oczy lepiej widziały?

Dieta zdrowa dla oczu.

Czy wiecie, że możemy bardzo łatwo zadbać o nasze oczy – wystarczy tylko prawidłowo się odżywiać! Musimy uświadomić sobie, że zła dieta może doprowadzić do poważnych chorób oczu. Coraz więcej czasu spędzamy przed różnego rodzaju ekranami (komputer, telewizor, tablet, telefon itp) to bardzo duże obciążenie dla naszego wzroku. Tym bardziej że przebywamy w zamkniętych, ogrzewanych (klimatyzowanych) pomieszczeniach, gdzie nasze oczy po prostu wysychają. Dodatkowo, wytwarzane między innymi przez stres, wolne rodniki znacznie osłabiają zmysł wzroku.

oczy i cytrusy

Jak zadbać o wzrok wie każdy, jednak niewiele osób ma świadomość, że możemy to uczynić również dzięki diecie. To bardzo proste: należy szukać produktów, które mają w swoim składzie związki szczególnie ważne dla zachowania dobrego wzroku. Do takich składników zaliczyć możemy:

1. Luteinę. Chroni nasze oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Jest również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu osłania delikatne naczynia włosowate siatkówki oka i fotoreceptory plamki oka przed uszkodzeniem. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie z pożywieniem 6 mg luteiny codziennie może zredukować występowanie uszkodzeń plamki żółtej o około 43%. Organizm ludzki nie potrafi sam produkować luteiny, dlatego należy dostarczać ją w odpowiedniej ilości z pokarmami (Luteinę zawierają jaja, kukurydza, szpinak).

2. Witaminę A. Wyjątkowa rola Witaminy A w funkcjonowaniu narządu wzroku polega na obecności w siatkówce oka prowitaminy A, która stanowi część barwników wzrokowych gromadzących światło. Uczestniczy również w syntezie rodopsyny – światłoczułego barwnika, pochłaniającego promieniowanie świetlne. Mało osób wie, że właśnie niedobór tej witaminy A jest przyczyną tak zwanego „suchego oka”. Witaminę A odnajdziemy w: nabiale, jajach, rybach morskich, natomiast beta – karoten, który przekształcany jest w witaminę A znajduje się w marchwi, szpinaku, sałacie, papryce, brokułach, pomidorach, morelach, brzoskwiniach, dyni, suszonych śliwkach.

3. Witaminę C i E. Witaminy te chronią gałki oczne przed działaniem wolnych rodników, przez co zapobiegają stanom zapalnym i starzeniu się komórek oczu. Dodatkowo wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zaopatrujących oko w tlen . Zapobiegają pękaniu drobnych naczynek krwionośnych. Naukowcy skłaniają się ku hipotezie, że wysokie spożycie witamin C i E może pomagać w zapobieganiu i opóźnieniu rozwoju zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej. Długotrwałe badania wykazują, że uzupełnianie pożywienia witaminą C chroni przed zaćmą- upośledzającym widzenie zmętnieniem soczewki oka. Najwięcej witaminy C znajdziemy w świeżych owocach i warzywach, natomiast witaminę E – w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, jajach, mleku i warzywach liściastych.

4. Witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B wspomagają pracę nerwu wzrokowego. Badania naukowe wykryły, że witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy mogą zredukować ryzyko degeneracji plamki żółtej związane z wiekiem aż o 34% kobiet. Warto wspomnieć zwłaszcza o cholinie (jaja, pszenica, chude mięso, soja, drożdże), która jest niezbędna do produkcji acetocholiny odpowiedzialnej za utrzymania prawidłowej wilgotności gałki ocznej.

5. Cynk. Cynk jest składnikiem mineralnym chroniącym nasze oczy przed szkodliwym działaniem środowiska zewnętrznego. Najwięcej mamy go w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności. Źródła cynku to: owoce morza, mięso, mleko, jaja.

6. Antocyjany. Korzystny wpływ antocyjanów na wzrok wynika z tego, że obniżają kruchość naczyń włosowatych, również tych występujących w gałce ocznej oraz przyspieszają regenerację barwnika odpowiedzialnego za prawidłowe widzenie. Antocyjany wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciw utleniające. Do najbogatszych źródeł antocyjanów zaliczamy takie owoce i warzywa jak: aronia, wiśnie, żurawina, truskawki, czarny bez, winogrona, czarne jagody.

7. Zdrowe tłuszcze. Chcąc cieszyć się dobrym wzrokiem nie zapominaj również o odpowiednim spożyciu kwasów omega 3. Źródłami liczącej się ilości tych kwasów są: olej lniany tłoczony na zimno, oraz tłuszcz ryb (łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela). Zapobiegają one stanom zapalnym. Naukowcy odkryli, że zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega- 3 w diecie ogranicza nieprawidłowości w ukrwieniu oka.

Ciekawostka...najnowsze badania donoszą, że na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku dobrze działa szafran. Wszystko dzięki zawartym w nim proteinom chroniącym wzrok oraz substancjom chemicznym odmładzającym komórki oczu. Naukowcy twierdzą, że szafran wykazuje ochronne działanie na komórki oczu i zapobiega zanikowi ich mięśni. Warto więc od czasu do czasu dodać do obiadu szczyptę tej niezwykłej przyprawy.

jedzenie dla wzroku

Jak widać możemy pomóc sobie sami zdrową dietą. Więc zanim sięgniemy po kolejną dawkę różnych suplementów diety, spróbujmy poprawnie komponować posiłki. Jestem przekonany, że szybko odczujemy równicę.